Türkiye’de 2020 itibariyle, iyi bir düğün fotoğrafçısının fiyatları; gün boyu düğün hikayesi için ortalama 4000 – 5000 TL, sadece dış çekim için ise 1500 – 2000 TL arasında değişiyor. Bu rakamların Endonezya’daki düğün fotoğrafçısı fiyatlarından bile düşük olduğunu biliyor musunuz?
Benim de üyesi olduğum Fearless Photographers, bazı seneler bir anket düzenliyor. Bu anketle, dünyanın bir çok farklı ülkesinde düğün fotoğrafçılarının ortalama fiyatları araştırılıyor.
Bu yıl yapılan araştırmaya göre Türk fotoğrafçıların düğün hikayesi fiyatları, diğer ülkelerin çok altında kaldı.
Elbette fiyatları Avrupa ve Amerika ile karşılaştırmayacağım. Ancak araştırmanın sonucuna göre, Türkiye’deki fiyatlar, ucuzluğuyla bilinen ülkelere göre bile düşük kalıyor.
Örnek olarak Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde de düğün hikayesi fiyatları, Türkiye’dekinin üzerinde.
Karşılaştırmanın daha anlaşılır olması için, bu anketi ve sonuçlarını detaylıca analiz ettim. Ortaya çıkan bilgilerin size de anlam ifade etmesi için, anketin içeriğini biraz daha açayım;
Bu seneki anket yıl başında, pandemiden önce yapılmıştı. Pandemi sebebiyle sonuçlar ancak duyuruldu.
Anket oldukça basitti. Katılımcı fotoğrafçılara tek bir soru soruldu. Soru şuydu; “Kendi bulunduğunuz şehirde normal bir Cumartesi düğünü için sekiz saatlik düğün hikayesi fotoğrafı çekim fiyatınız nedir? (Video ve albüm hariç, yüksek çözünürlüklü dijital dosyaların teslimi dahil)”
Neden “dış çekim” değil de “8 saatlik düğün fotoğrafı çekimi” sorduklarını merak edebilirsiniz. Bunun sebebi, özellikle batı dünyasında düğün fotoğrafçılığının büyük çoğunlukla “düğün hikayesi” olarak yapııyor olması.
Yapılan ankete 49 farklı ülkeden, toplamda 600’ün üzerinde fotoğrafçı katıldı. Her bir ülke için, katılan fotoğrafçıların fiyatlarının ortalaması alındı. Türkiye’den katılan 5 fotoğrafçının düğün hikayesi fiyatlarının ortalaması, video ve albüm hariç 595 Euro (dolara çevirirsek 705 dolar) olarak ortaya çıktı.
Bence anketin en dikkat çeken sonuçlarından biri, Hindistan’da ortalama düğün hikayesi fiyatının (ankete göre 1608 Euro, yani 1905 dolar), Türkiye’dekinin neredeyse 3 katı olması. Hindistan’dan katılan 24 fotoğrafçıdan sadece 4 tanesi, Türkiye’deki ortalamanın altında fiyat veriyor.
Ankette, Türkiye’deki düğün hikayesi fiyatları, Vietnam ve Kenya gibi ülkeler seviyesinde çıktı. Vietnam’dan katılan fotoğrafçılar arasında görülen en düşük fiyat 572 Euro (677 dolar) iken, Kenya’dan gelen en düşük fiyat ise 546 Euro (644 dolar) oldu.
Düğün hikayesi fiyatlarında Türkiye, Endonezya (en düşük 656 Euro), Tayland (en düşük 864 Euro), ve Fiji (en düşük 1200 Euro) gibi ülkelerin altında kaldı.
Türkiye'de düğün hikayesi fotoğrafçılarının fiyatları, Endonezya, Tayland ve Fiji gibi ülkelerdeki fotoğrafçıların fiyatlarının altında kaldı. Click To TweetTürkiye’nin daha pahalı olduğu ülkeler arasında ise Sri Lanka ( en düşük 460 Euro), Çin (en düşük 442 Euro) ve Arjantin (en düşük 363 Euro) yer aldı.
Peki fiyatlar neden bu kadar düşük? Bu sadece, bazı çiftlerin düşük bütçeli, bazılarının yüksek bütçeli düğünler yapmasıyla açıklanabilecek bir konu değil. Aynı zamanda çiftlerin, kendi bütçeleri dahilinde düğün fotoğraflarına verdiği değere de bakmak gerekiyor.
Amerika’da yapılan piyasa araştırmalarında, toplam düğün bütçesinin %10’undan fazlasının fotoğrafa ayırıldığı ortaya çıkıyor. Örnek olarak; Brides dergisi düğün bütçesinin %15’ini fotoğrafa ayırmak gerektiğini söylüyor. Avrupa’da da durum çok farklı değil.
Farkındaysanız bu kaynaklarda “evlenmenin maliyeti” değil, sadece “düğünün bütçesi” yer alıyor. Yani ev kurma ve beyaz eşya masrafları, söz ve nişan hediyeleri, balayı ve benzeri ek kalemler, düğün bütçesine katılmıyor.
Bu araştırmadan esinlenerek, ben de Türkiye’de ulaşabildiğim kısıtlı bilgiyle, çiftlerin fotoğrafa ayırdığı yüzdeyi araştırdım. Bu araştırma için, hem kendi çiftlerimin beni kırmayarak paylaştıkları bilgilere, hem de popüler düğün planlama sitesi düğün.com’da görülen fiyatlara başvurdum.
Görülen o ki, Türkiye’de çiftler, üstelik albüm ve video maliyetleri dahil edildiğinde bile, toplam düğün bütçesinin en fazla %6-7 kadarını fotoğrafçıya ayırıyor. Sadece dış çekim isteyen bir çift için kendi fotoğrafçısına ayırdığı oran %2-3 seviyesine kadar inebiliyor.
Amerika'lı çiftler düğün bütçelerinin %15'ini fotoğrafa ayırırken, Türkiye'de düğün fotoğrafına ayırılan bütçe %2'ye kadar düşüyor Click To Tweet“Kendi fotoğrafçısı” diyorum, çünkü bunun dışında, düğün mekanındaki anlaşmalı fotoğrafçının ücreti, ve (eğer varsa) dış çekim yapılan mekanın talep ettiği ücret de eklenebiliyor. Ama o durumda bile, dış çekim tercih eden çiftlerin fotoğraf ile ilgili giderleri %5-6 civarına, düğün hikayesi tercih edenlerin ise %9-10 civarına denk geliyor.
Mekanın anlaşmalı fotoğrafçısı dendiğinde, konuya bir de şu açıdan bakmakta fayda var.; Türkiye’deki gelinler, düğün günlerinde 3 farklı firma tarafından fotoğraflanma lüksüne sahip. Kendi fotoğrafçılarının yanı sıra, düğün mekanının fotoğrafçısı, ve nikah salonunun fotoğrafçısı ile de çalışıyorlar.
Türkiye'de gelinlerin, düğün günü 3 farklı fotoğraf firması tarafından fotoğraf çekilme lüksü var. Click To TweetYani bu üç fotoğraf firması (ve bunlara ek olarak belki bir de dış çekimin yapılacağı mekan), düğün bütçesinin %6’sı ile %10’u arasında bir tutarı paylaşmaya çalışıyor. Amerika ve Avrupa’da ise, tek bir fotoğrafçının, düğün bütçesinin yaklaşık %10’unu hakettiği düşünülüyor.
Sadece bu gerçek bile, Türkiye’de düğün fotoğrafçısı fiyatlarının ne kadar ucuz olduğunu göstermeye yetiyor bence.
Söz konusu anketin ham verilerine Fearless Photographers web sitesinden sizler de ulaşabilirsiniz.
Bu yazıda en çok ilginizi çeken şey ne oldu?